Kasztanowiec pospolity, kasztanowiec zwyczajny – gatunek drzewa z rodziny mydleńcowatych. Pochodzi z Półwyspu Bałkańskiego. W Polsce
sadzony jest głównie na terenach zurbanizowanych i przy
drogach jako drzewo ozdobne i cieniodajne. Użytkowany jest także jako roślina
lecznicza, kosmetyczna, miododajna, dawniej z nasion wyrabiano klej i stosowano
je jako paszę.
Kasztanowiec ma także zastosowanie
lecznicze: przy stanach zapalnych naczyń
krwionośnych, stanach pourazowych i pooperacyjnych, obrzękach różnego
pochodzenia i zaburzeniach krążenia krwi.
Jak działa kasztanowiec a właściwie
intrakt z nasion tego drzewa? uszczelnia naczynia krwionośne, przywraca ich
elastyczność, poprawia krążenie obwodowe i mózgowe, wzmacnia naczynia krwionośne, łagodzi
zaburzenia trawienne, usprawnia przepływ krwi, przeciwdziała obrzękom, leczy
krwiaki i odmrożenia, zwalcza cellulit, zapobiega żylakom.
Jak zrobić intrakt z kasztanów?
Dojrzałe kasztany drobno rozdrabniamy
(około200 g.), wsypujemy do słoja.
Zalewamy 40% alkoholem (około 650 ml)
podgrzanym do 60 stopni celcjusza.
Odstawiamy w ciemne miejsce na minimum 1
tydzień, pamiętamy że należy go kilka razy dziennie wstrząsnąć.
Przecedzamy i zlewamy do ciemnych
buteleczek.
Używamy wewnętrznie:
2 X dziennie 5 ml rozpuszczamy w
kieliszku wody, pijemy pomiędzy posiłkami. Kuracja będzie skuteczna jeśli
będziesz stosować ją od 2 do 6 miesięcy J.
zewnętrznie: okładamy bolące miejsca, lub
smarujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz