s

s

24 lis 2019

INTRAKT Z KASZTANOWCA ZWYCZAJNEGO





Kasztanowiec pospolity, kasztanowiec zwyczajny – gatunek drzewa z rodziny mydleńcowatych. Pochodzi z Półwyspu Bałkańskiego. W Polsce
sadzony jest głównie na terenach zurbanizowanych i przy drogach jako drzewo ozdobne i cieniodajne. Użytkowany jest także jako roślina lecznicza, kosmetyczna, miododajna, dawniej z nasion wyrabiano klej i stosowano je jako paszę
Kasztanowiec ma także zastosowanie lecznicze: przy stanach zapalnych naczyń krwionośnych, stanach pourazowych i pooperacyjnych, obrzękach różnego pochodzenia i zaburzeniach krążenia krwi.  
Jak działa kasztanowiec a właściwie intrakt z nasion tego drzewa? uszczelnia naczynia krwionośne, przywraca ich elastyczność, poprawia krążenie obwodowe i mózgowe,  wzmacnia naczynia krwionośne, łagodzi zaburzenia trawienne, usprawnia przepływ krwi, przeciwdziała obrzękom, leczy krwiaki i odmrożenia, zwalcza cellulit, zapobiega żylakom.

Jak zrobić intrakt z kasztanów?
Dojrzałe kasztany drobno rozdrabniamy (około200 g.), wsypujemy do słoja.
Zalewamy 40% alkoholem (około 650 ml) podgrzanym do 60 stopni celcjusza.
Odstawiamy w ciemne miejsce na minimum 1 tydzień, pamiętamy że należy go kilka razy dziennie wstrząsnąć.
Przecedzamy i zlewamy do ciemnych buteleczek.
Używamy wewnętrznie:
2 X dziennie 5 ml rozpuszczamy w kieliszku wody, pijemy pomiędzy posiłkami. Kuracja będzie skuteczna jeśli będziesz stosować ją od 2 do 6 miesięcy J.
zewnętrznie: okładamy bolące miejsca, lub smarujemy.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz